مهر گزارش می دهد؛ نگاهی به زندگی و کارنامه علاءالدین میرمحمدصادقی؛ حامی فرهنگ و فعال اقتصادی

بعد از آرام گرفتن اوضاع در ایران به تهران بازگشت و به گفته و توصیه شهید بهشتی، ترجیح داد در زمان تبعید امام از طریق فرهنگی مسیر مبارزه را ادامه دهد.
مهر گزارش می دهد؛ نگاهی به زندگی و کارنامه علاءالدین میرمحمدصادقی؛ حامی فرهنگ و فعال اقتصادی

خبر یار _ گروه فرهنگ و ادب: علاءالدین میرمحمد صادقی، فرزند حبیبه خانم و و کمال‌الدین چهره انقلابی و اقتصادی کشور دیروز سه شنبه ۲۷ آذر ۱۴۰۳ درگذشت.

پدر و مادر او از دو خانواده سرشناس و مذهبی اصفهانی، خاندان میرمحمدصادقی و خاندان مدرس. علاءالدین در سال ۱۳۱۰ به دنیا آمد، چهارمین فرزند و دومین پسر خانواده بود و از نوجوانی در بازار اصفهان کار می‌کرد. پدرش پس از مبارزه در دوران رضاخان و فعالیت اقتصادی در اصفهان، در پی مشکلات زیادی که او و خانواده اش به خاطر کشف حجاب و متحدالشکل کردن لباس متحمل شدند درگذشت؛ علاءالدین نوجوان و برادرش در دهه ۳۰ به تهران آمدند و کم‌کم به یکی از تجار مشهور بازار تهران تبدیل شدند.

علاءالدین میرمحمد صادقی کنار فعالیت اقتصادی، از همان نوجوانی در حال مبارزه با استبداد پهلوی بود و بعدها یکی از افراد تأثیرگذار در پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن نجات کشور از شرایط بحرانی اقتصادی شد. در جوانی و روزگار مبارزه با جوانان مبارز دیگری مانند حبیب‌الله عسگراولادی، حاج مهدی عراقی، حاج محمد میرفندرسکی و همچنین با روحانیون برجسته آن دوران آشنا شد و به توصیه آیت‌الله مطهری به دیدار آیت‌الله شهید بهشتی رفت. فعالیت بازرگانی او در کنار برادرش در طی سال‌ها گسترش پیدا کرد و سفرهای او به کشورهای اطراف برای تجارت و صادرات محصولات مختلف آغاز شد.

پس از قیام ۱۳۴۲ و تبعید امام خمینی و دستگیری گسترده مبارزان، ساواک سراغ او هم رفت. اما توانست پیش از دستگیری با یک گذرنامه زیارتی، خود را به قصرشیرین و از آنجا به نجف در عراق برساند. علاءالدین مدتی در نجف ماند و پس از آن خود را به کویت و از آنجا به لندن رساند. به دعوت آیت‌الله بهشتی به هامبورگ آلمان سفر کرد و مدتی در آنجا کارهای تبلیغاتی ضد رژیم پهلوی را پی گرفت.

بعد از آرام گرفتن اوضاع در ایران به تهران بازگشت. به گفته و توصیه شهید بهشتی، ترجیح داد در زمان تبعید امام از طریق فرهنگی مسیر مبارزه را ادامه داده و با تأسیس صندوق‌های قرض‌الحسنه و همچنین مدرسه‌سازی به فرهنگ‌سازی و تربیت افراد بپردازد. به این ترتیب مدارس رفاه، نیکان، فخریه، روزبه و… در سال‌های میانی دهه ۴۰ تا زمان انقلاب اسلامی تأسیس شدند.

علاءالدین میرمحمدصادقی همراه شهید باهنر، شهید رجایی، آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، شهید بهشتی و چند نفر دیگر از اعضای گروه مذهبی که قصد مبارزه با پهلوی را داشتند، به عنوان هسته مرکزی تأسیس این مدارس با شکل دادن هیئت امنای مدرسه رفاه، کار خود را در این زمینه شروع کردند.

بعدتر و در روزهای انقلاب او مسئول کمیته تنظیم اعتصابات بود و گفته بود حاضر است هرچقدر لازم است هزینه کند تا هواپیمای امام خمینی در ۱۲ بهمن در تهران به زمین بشیند، و هواپیمای حامل امام را بیمه کرد.

امام خمینی (ره) در روزهای ابتدایی در مدرسه علوی سکونت داشت، جایی که تحت مدیریت او و دیگر انقلابیون بود. با پیروزی انقلاب او با حکم امام یکی از افرادی بود که اتاق بازرگانی ایران را احیا کرد و سابقه ۷ دهه فعالیت اقتصادی مستمر، مدرسه‌سازی و پیش‌گامی در کارهای خیریه را در کارنامه حیات خود دارد. او نقش مهمی در توسعه اقتصادی و تقویت جایگاه بخش خصوصی ایران داشت و به‌عنوان الگویی از اخلاق‌مداری، تعهد و تلاش شناخته می‌شد.

در زمینه فرهنگی نیز تأسیس مدارس و عضویت هیئت امنا و تلاش در تأسیس دانشگاه امام صادق و مدیریت خیریه‌ها و آزادسازی زندانیان و… را در کارنامه خود دارد.

به پاس هفتاد سال خدمات تجاری، سیاسی و نیکوکاری علاءالدین میرمحمدصادقی، سال ۱۳۹۷ برای او مراسم نکوداشتی برگزار شد و از سردیس و تمبر یادبودی که به بهانه سال‌ها خدمتش منتشر شده بود، رونمایی شد.

زنده‌یاد میرمحمد صادقی که خود در کودکی و نوجوانی تجربه فعالیت در کارخانه و بازار را داشت، علاوه بر حضور مؤثر در هیأت رئیسه اتاق بازرگانی ایران در ادوار مختلف، با فعالیت‌های نیکوکارانه و حمایت از امور اجتماعی، نامی ماندگار از خود در جامعه به یادگار گذاشت.



تبلیغات در {Config,SiteName}
پر بازدید ترین