به گزارش خبر یار ، علیرضا الماسوندی عصر سهشنبه در آئین افتتاح دفتر منطقهای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زایندهرود با بیان اینکه برنامه وزارت نیرو برای این حوضه این است که مشکلات به حداقل برسد، اظهار داشت: باید توجه داشت که در مطالعات جامع حوضه آبریز زاینده رود متغیرهای بسیاری از جمله اقلیم، مسائل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امکانات و ابزارآلات بررسی شده است که اگر بتواند ۷۰ درصد مطلوبیت داشته باشد مطالعات کاملی است.
تدقیق منابع و مصارف کشاورزی حوضه آبریز زاینده رود
وی به نبود آمار دقیق از وضعیت آب کشاورزی در حوضه زاینده رود در گذشته اشاره کرد و گفت: تدقیق منابع و مصارف در بخش کشاورزی با استفاده از مطالعات قبلی ایستگاههای زیرزمینی و دادههای بلندمدت و کوتاه مدت و تغییرات الگوی کشت و توسعه اراضی انجام شده است.
رئیس حوضه آبریز زاینده رود با بیان اینکه بالغ بر ۳۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی از آبهای سطحی و زیر زمینی این حوضه منتفع میشوند، خاطرنشان کرد: آب شرب چند استان و صنایع بزرگی که با نیاز آبی زیاد در اصفهان شکل گرفتند از زاینده رود تأمین میشود.
الماسوندی با اشاره به اینکه یکی از راههای تأمین منابع زاینده رود استفاده از آبهای نامتعارف و انتقال آب دریا است، اظهار داشت: شرکت آب صفه مجری طرح خط انتقال آب دریا است که فاز یک آن انجام شود میتوان منابعی را آزاد کرد که مصروف مسائل زیست محیطی و آب زیرزمینی حوضه آبریز زاینده رود میشود و برنامه توسعهای نداریم.
وی با بیان اینکه طرحهای انتقال آب نیز در صدد است که مسائل زیست محیطی حوضه را در قالب طرح جامع حوضه آبریز زاینده رود تأمین کند، ادامه داد: ۶۴ کارگروه متشکل از دو استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان و کارشناسان در طرح مطالعات جامع حوضه آبریز زاینده کار کردند و این مطالعات یکی از مطالعات بسیار دقیق در سراسر دنیا است.
نرخ فرونشست در مناطق مرکزی اصفهان و برخوار بالاست
رئیس حوضه آبریز زاینده رود افزود: در طرح مطالعات جامع حوضه آبریز زاینده رود ۶ مدل در نظر گرفته شده است و مدل فرونشست زمین و مطالعات احیا و تعادل بخشی و مدیریت مصرف و آبی که در تعادل حوضه قرار میگیرد، به این طرح ضمیمه شده است.
الماسوندی با اشاره به اینکه نرخ فرونشست زمین در مناطق مرکزی اصفهان و به ویژه برخوار بالا است، اضافه کرد: باید توجه داشت که نرخ فرونشست در این مناطق کم شده است اما نه به دلیل اینکه کاری شده بلکه تحکیم لازم در لایههای زمین صورت گرفته و گستره آن به لحاظ شعاعی افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: مسئله اول مدیریت حوضه زایندهرود فرونشست و پس از آن محیط زیست و معیشتی در اولویت است.
وی تاکید کرد: در طرح مطالعات جامع حوضه آبریز زاینده رود که انجام دادیم و برخی کشورهای خارجی همکاری کردند ۶ مدل و به همراه مطالعات فرونشست انجام و مطالعات کشاورزی تدقیق شد که لایههای اطلاعاتی کاملی با استفاده از سوابق و کارهای میدانی بدست آمده است.
مشارکت ذینفعان حوضه زایندهرود در تصمیمگیریها
رئیس حوضه آبریز زاینده رود زاینده رود ادامه داد: بر اساس این مطالعات جامع، برنامههای اقدام در مرکز دیسپاچینگ (دفتر منطقهای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود) مختوم خواهد شد و برنامه تصمیم سازی و تصمیم گیری با مشارکت همه ذی نفعان و دی متخلفان صورت خواهد گرفت.
الماسوندی با بیان اینکه حل مسئله زایندهرود برای کشور بسیار مهم است، اظهار داشت: تلاش میکنیم که مسئله گاوخونی در حد اکولوژیک منطقه حل شود.
۱۸ هزار کنتور هوشمند بر چاههای پروانه دار نصب شد
وی با بیان اینکه وزارت نیرو از سال قبل اقداماتی را در حوزه مدیریت مصارف و تعادل بخشی آغاز کرده است، خاطرنشان کرد: از آذر ماه سال گذشته تا کنون ۱۳ هزار کنتور فهام روی چاههای اصفهان و حوضه زاینده رود نصب شده است که دادههای آنها در مرکز دیسپاچینگ (دفتر منطقهای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود) هر ۱۵ دقیقه یک بار پایش میشود و برای هر مشترکی یک برنامه در نظر گرفته شده است که میزان مصارف به او پیامک شده و اگر بیش از حد مجاز برداشت داشته باشد اخطار داده میشود.
رئیس حوضه آبریز زاینده رود با بیان اینکه با همکاری آستان قدس ۶ هزار کنتور دیگر بر چاههای استان اصفهان نصب شد، ابراز داشت: از سال گذشته در مجموع حدود ۱۸ هزار چاه پروانه دار در استان اصفهان به کنتور هوشمند مجهز شدند.
الماسوندی با اشاره به اینکه در دیسپاچینگ (دفتر منطقهای مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود) مصارف سطحی و زیر زمینی و تحلیلهایی که در ارتباط با روان آبهاست، قابل رصد است، افزود: هم اصفهان و همچهارمحال و بختیاری موضوع پنهانی از یک دیگر ندارند و از این رو همه ذی نفعان میتوانند از طریق اپلیکیشن موبایلی که بزودی راه اندازی میشود، به دادههای حوضه آبریز زاینده رود دسترسی داشته باشند. دسترسی داشته باشند.
وجود ۵۲۰ ایستگاه پمپاژ ثابت بین سد زایندهرود تا سد چم آسمان
وی خاطرنشان کرد: ۵۲۰ ایستگاه پمپاژ ثابت حد فاصل سد زاینده رود تا سد چم آسمان در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری وجود دارد که هم وضعیت تمامی این چاهها با هر میزان برداشتی که دارند، قابل رصد است و برداشتها مشهود و مدیریت میشود تا توزیع عادلانه آب را داشته باشیم.
رئیس حوضه آبریز زاینده رود با بیان اینکه زاینده رود مولودی جاری و ساری بود و از بین رفت، تصریح کرد: مدیریت یکپارچه حوضه آبریز زاینده رود و احیای آن نیازمند اقدامات سایر دستگاههاست؛ بخشی از کشاورزی ما همچنان سنتی است و با وجود شبکه و بندهای انحرافی، تعداد زیادی کشت سنتی داریم که کماکان به شیوه کِرت بندی صورت میگیرد و حتماً لازم است روی راندمان آب کشاورزی در حوضه زاینده رود کار کرد.
الماسوندی تاکید کرد: طرح جامع حوضه آبریز زاینده رود برنامه اقدامات پنج ساله است و در مدل سناریوی مطلوب گذاشته شده و در این بازه شاهد یک جریان دائمی در زاینده رود و حداقلی در حوضه گاوخونی براساس حداقل نیاز زیست محیطی ۶۰ تا ۷۰ درصد و پایداری جریان زاینده رود خواهید بود.
نظر شما